Autoescola CONNECT
L'ABS (sistema d’antibloqueig de frens) és un dispositiu automàtic de seguretat activa que actua sobre els frens i, bàsicament, evita el bloqueig independent d’una roda. És obligatori de sèrie a tots els vehicles nous des de 1995.
Així actua l'ABS
L'ABS detecta, mitjançant un sensor elèctric de revolucions, si una roda és a punt de bloquejar-se en una frenada. En cas afirmatiu, redueix automàticament la pressió de frenada sobre aquesta roda i evita el bloqueig. Si l’ABS intervé, el conductor percep una vibració al pedal del fre.
Aquest sistema permet aprofitar al màxim l’adherència entre el pneumàtic i el terra i evitar patinades. Els principals avantatges són:
- Facilitar el control del vehicle en casos d’emergència.
- Mantenir el control sobre la direcció (amb les rodes davanteres bloquejades, el vehicle no obeeix les indicacions del volant).
- Reduir la distància de frenada en evitar pèrdues d’adherència provocades pel bloqueig de rodes.
A partir del sistema ABS s’han desenvolupat altres dispositius de seguretat activa com el control de tracció o l’ESC.
Quan l’ABS falla o no existeix
Per diverses causes, de vegades l’ABS pot fallar, fins i tot pot passar que conduïm un vehicle anterior a la normativa que obliga a disposar d’aquest sistema, de manera que directament l’ABS brilla per la seva absència. En aquest supòsit, i arribat el cas d’haver d'executar una frenada brusca d’emergència, el conductor ha de:
- Disminuir lleugerament la pressió sobre el pedal de fre, si observa que les rodes es bloquegen.
- Tornar a pressionar amb força, un cop recuperada l’adherència del vehicle i el seu control.
Encara que potser ho sembla, no es tracta d’una maniobra senzilla; però la seva complexitat no ha de ser un impediment perquè siguem conscients que existeix i tractem d’aplicar-la en cas de necessitat.
Exemple de frenada sense ABS
Exemple de frenada amb ABS